Hääsuunnittelun to do -lista

Tässä on itselleni muistilista asioista, joita vaaditaan, kun häitä suunnitellaan. Täydennän listaa sitä mukaa, kun uusia asioita tulee mieleen. 

Tämä lista on tarkoitettu auttamaan kokonaisuuden hahmottamisessa, sekä viemään ylimääräistä stressiä pois hääsuunnittelusta. 

Suosittelen jokaista tekemään vastaavan listan itse ajatuksella, jotta tulee käytyä läpi, mitä oikeasti haluaa suunnitella omiin häihinsä. 

Hääpäivän päättäminen

Päätä hääpäivä mahdollisimman nopeasti kihlautumisen jälkeen. Mahdollisesti voi valita myös muutaman päivämäärävaihtoehdon, joista joku sitten määräytyy lopulliseksi hääpäiväksi riippuen juhlatilojen saatavuudesta. 

Päivän raamien suunnittelu

Jotta hääsuunnittelun voi aloittaa, kannattaa olla jonkinlainen suunnitelma siitä, miten päivä muotoutuu: onko esimerkiksi ensin vihkiminen, sen jälkeen hääjuhla ja tässä välissä esimerkiksi valokuvausta. Myös alustava vieraslista tai ainakin häiden kokoluokka kannattaa hahmotella. 

Häätiimin valitseminen ja vastuiden jakaminen

Aikaisessa vaiheessa kannattaa valita, ketkä haluaa mukaansa suunnittelemaan häitä. Hääparin lisäksi suunnitteluissa voivat auttaa esimerkiksi vanhemmat ja perheenjäsenet. Avuksi suunnitteluun voi pyytää myös haluamansa määrän kaasoja, bestmaneja, morsiusneitoja ja suhlaspoikia. 

Jokaiselle hääsuunnittelussa mukana olevalle kannattaa tehdä selväksi, mitä kenenkin vastuualueisiin kuuluu. Erityisesti tehtävät, jotka liittyvät itse hääpäivään, kannattaa delegoida pois hääparin vastuulta, jotta he nauttimaan itse päivästä. 

Budjetin suunnittelu

Budjetti on hääsuunnitelma numeroina. Kannattaa suunnitella, minkä verran on valmis käyttämään häihinsä rahaa sekä sopia, kuka maksaa mitkäkin kulut. 

Hääpaikkojen varaaminen

Laita tarjouspyyntöjä niihin juhlapaikkoihin, joissa olet kiinnostunut pitämään hääsi. Juhlapaikkoja löytyy esimerkiksi Venuusta, josta voi hakea henkilömäärän ja sijainnin mukaan. Mikäli vihkiminen on eri paikassa kuin itse hääjuhla, myös vihkipaikka kannattaa varata ajoissa. 

Vieraslistan teko ja kutsujen lähettäminen

Kun häillä päivämäärä, kellonaika ja paikka, voi lähettää kutsut vieraille. Kutsut voi lähettää paperisina tai sähköisinä. Mikäli tilaa on rajatusti, voi vieraat jakaa kahteen eri listaan. Ensimmäisen listan vieraille lähetetään kutsut heti, ja toisen listan vieraille siinä tapauksessa, jos ensimmäisen listan vieraat eivät pääsekään paikalle. 

Kutsua voi täydentää esimerkiksi sivustolla, josta löytyy tietoa häistä. Kannattaa myös pohtia, kenelle vieraat ilmoittavat tulemisestaan ja mihin mennessä. Varsinkin, jos vieraita on paljon, tämän voi delegoida pois hääparilta esimerkiksi kaasolle, bestmanille tai vanhemmille. Ilmoittautumisia varten voi luoda myös oman hääsähköpostiosoitteen. 

Pitopalvelun ja esiintyjien varaaminen

Mikäli juhlatila ei ole ravintola tai sillä ei ole omaa pitopalvelua, on sellainen varattava erikseen. Pitopalveluille voi lähettää pyyntöjä tarjouksista sekä menuehdotuksista. Ihannetapauksessa pitopalvelun ruokia pääsee maistamaan jo etukäteen esimerkiksi jossain toisessa tapahtumassa. 

Pitopalvelun kanssa kannattaa sopia tarkasti, mikä kaikki kuuluu heidän palvelunsa hintaan. Halutessaan esimerkiksi juomat voi hankkia muualta tai kakut voi tehdä itse. 

Jos häihin haluaa esimerkiksi bändin, olisi myös se hyvä varata aikaisessa vaiheessa. 

Valo- ja videokuvaajan varaaminen

Valokuvaaja on tärkeä osa päivää. Hän ikuistaa tärkeät hetket muistoiksi, ja viettää koko päivän hääparin kanssa. Siksi valokuvaaja kannattaa valita huolella. Myös videokuvaaja voi olla hauska lisä häihin, mikäli haluaa häistä muistoksi häävideon. 

Hääparin pukeutuminen ja laittautuminen

Häämekon etsiminen kannattaa aloittaa ajoissa. Häämekon lisäksi morsian tarvitsee myös kengät, alusvaatteet ja tarvittaessa asuun sopivan laukun ja takin. Myös kampaaja ja meikkaaja pitää varata etukäteen, tai pyytää joltain ystävältä palvelukseksi laittautumisapua. 

Myös sulhasen tulee suunnitella, mitä pukee päällensä häissä. 

Häiden ohjelma

Häiden ohjelmaa varten kannattaa nimetä seremoniamestari, joka voi olla esimerkiksi kaaso tai bestman. Seremoniamestari on vastuussa häiden ohjelman suunnittelusta ja koordinoinnista. Hauskinta on, jos ohjelma tulee yllätyksenä hääparille. 

Vihkitilaisuuden ohjelmaa varten tulee miettiä ainakin vihkijä, musiikki, hääsaattue ja vihkitilaisuuden kulku. 

Häiden ohjelmaa miettiessä kannattaa ottaa huomioon myös musiikki ja tekniikka. Onko tilaisuudessa live-esiintyjä, dj vai soitetaanko musiikkia esimerkiksi Spotify-soittolistalta? Mitä musiikkia soitetaan, ja miten tanssit hoidetaan?

Onko hääpaikalla tekniikka musiikkia varten, vai pitääkö jokin tuoda erikseen? Onko tekniikka myös muita ohjelmanumeroita varten, esimerkiksi mikrofonit ja mahdollinen videotykki? Tekniikalle voi ottaa myös oman vastuuhenkilön. 

Vihkitilaisuuteen ja hääjuhlaan on hyvä nimetä henkilöt, jotka ovat vieraita vastassa, toivottavat heidät tervetulleiksi ja ohjaavat oikeille paikoille. 

Vihkisormukset ja esteettömyystodistus

Vihkisormukset pitää muistaa ostaa, ja viralliset paperiasiat tulee hoitaa. Esteiden tutkinnassa tulee ilmoittaa myös sukunimi, jonka hääpari haluaa itselleen. 

Koristeet, kukat ja visuaaliset elementit

Häätilaa voi halutessaan koristella. Kukkakaupasta tarvitaan ainakin morsiamen kukkakimppu, ja mahdollisesti myös kukat sulhaselle, kaasoille, morsiustytöille ja kukkaistytöille. Kannattaa panostaa myös kauniiseen hääohjelmaan, -menuun, istumajärjestykseen ja muihin visuaalisiin elementteihin hääpaikalla. 

Liikkuminen ja hääauto

Pitää pohtia, miten hääpari liikkuu paikasta toiseen: kotoa kampaajalle, kampaajalta vihkipaikalle, vihkipaikalta juhlatilaan ja juhlista viettämään hääyötä. Tähän kannattaa varata tarpeeksi aikaa, ja sopia tehtävään luotettava kuski. Hääauton voi halutessaan koristella. 

Istumajärjestys

Tämä on monesti haastava tehtävä: miten antaa jokaiselle vieraalle sellainen istumapaikka, jossa he aidosti viihtyvät ja haluavat istua? Istumajärjestyksen teko kannattaa antaa heille, jotka tuntevat häävieraat hyvin. 

Häälahjat

Häälahjojen suhteen voi halutessaan esittää toiveen kutsun yhteydessä. Häälahjoille kannattaa miettiä juhlatilasta joku paikka, sekä sopia vastuuhenkilö, joka kerää lahjat päivän päätteeksi ja toimittaa ne hääparille häiden jälkeen. 

Polttarit 

Morsiamen ystävät järjestävät polttarit morsiamelle, ja sulhasen ystävät sulhaselle. 

Hääyö ja häämatka

Hääparin hääyötä varten tulee varata jokin paikka. Samoin häämatkan voi halutessaan suunnitella ja varata joko heti häiden jälkeen, tai myöhemmälle ajankohdalle. 

Nimen vaihtaminen tarvittaviin paikkoihin

Mikäli häiden yhteydessä sukunimi on vaihtunut, tulee sen vaihtamisesta kaikkiin tarpeellisiin paikkoihin huolehtia. 

Vieraiden ja häätiimin kiittäminen

Häiden jälkeen kannattaa lähettää esimerkiksi kiitoskortti niille, jotka olivat mukana juhlissa. Erityisesti tulee kiittää niitä, jotka ovat auttaneet häiden valmisteluissa. 

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Hääsuunnittelun to do -lista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s