Neljä vinkkiä häiden vieraslistan tekoon

Häiden vieraslistan pohtiminen tuottaa usein päänvaivaa. Tässä neljä periaatetta, jotka ovat mielestäni hyviä vieraslistan pohdintaan.

1. Suunnittele kokonaisuus sellaiseksi, että vieraat viihtyvät keskenään

Kun pohdit häiden vieraslistaa, kysy itseltäsi: onko jokaisella vieraalla juhlissa joku sellainen ihminen, jonka kanssa hän viihtyy ja tulee toimeen? 

Häissä yksi tärkeimmistä asioista on vieraiden viihtyvyys. Vieraat viihtyvät, kun he tuntevat juhlista jonkun etukäteen. 

Vaikka ketään ei tulisi kutsua vain siksi, että joku toinen vieras viihtyy, tämä on ajattelemisen arvoinen pointti, ja voi auttaa vieraslistan suunnittelussa. 

Mikäli kutsut esimerkiksi jonkun ystäväsi harrastuksesta, pohdi, ketkä muut harrastuskaverisi ovat sinulle tärkeitä. Mikäli häissä on vain yksi lapsi, hän saattaa kaivata kaveria. Mikäli joku ei tunne häistäsi ketään, voit antaa hänelle luvan ottaa avecin. 

Itse olin kerran häissä, joista en tuntenut ketään. Etukäteen yritin kysellä yhteisiltä tutuilta ja henkilöiltä, joiden näin olevan häiden Facebook-tapahtumassa, olisiko joku menossa, jotta saisin kyydin. Kukaan ei tiennyt varmasti olevansa menossa. 

Paikalla yritin katsoa, olisiko siellä tuttuja. Ketään tuttua ei näkynyt. Morsian oli ainoa henkilö, jonka tunsin kyseisistä häistä. 

Hääpäivän pelasti se, että sain ottaa avecin mukaan. Hän ajoi kanssani yli tunnin matkan hääpaikalle, ja oli mukanani häissä. Hänen kanssaan juttelin koko illan, ja meillä oli hauskaa. 

Olen iloinen, että ystäväni kutsui minut noihin häihin. Hänelle merkitsi paljon, että tulin paikalle. Kuitenkaan ilman avecia tai ketään tuttua häät olisivat voineet tuntua enemmän stressin aiheelta kuin ilolta. 

2. Kaksiosaiset häät ratkaisuna vieraspulmaan

Britanniassa kaksiosaiset häät ovat yleisiä. Juhla jakaantuu päivä-ja iltavastaanottoon. 

Päivävastaanottoon kuuluu esimerkiksi vihkiminen ja ruokailu. Siellä lapset ovat mukana. Sen jälkeen ne vieras, jotka haluavat, voivat lähteä kotiin. 

Iltavastaanottoon voi kutsua lisäksi enemmän ihmisiä, kuten työkavereita, ja heille voisi tarjota vain kevyen iltapalan. 

Itsekin välillä leikittelen kaksiosaisista häistä. Pohdin, pitäisikö tietyissä häiden osissa olla mukana vain sukulaiset, ja jossain osassa enemmän kavereita. Olen myös pyöritellyt ajatusta, että ”kaverihäät”, tai jonkun muun pienimuotoisen tilaisuuden tietylle porukalle, voisi pitää myöhemmin häiden jälkeen. 

3. Älä luovuta päätösvaltaa kenellekään muulle

Morsian ja sulhanen ovat ainoita, jotka kutsuvat vieraita häihinsä. 

Kukaan ei kutsu itse itseään häihin. Kukaan ei kutsu omaa puolisoaan häihin . Kukaan ei kutsu omia lapsiaan häihin. Ja vaikka omat kaveritkin olisi kiva kutsua, on jokaisen ymmärrettävä rajansa ja kunnioitettava hääparin päivää. Se ei ole avoin tapahtuma, johon kuka tahansa voi tuoda ketä tahansa. 

Yllätyn aina, kun ystäväni kertovat, miten paljon heidän häihinsä yritetään kutsua vieraita: itseään, aveccia, lapsia ja jopa omia kavereita. 

Hääparin on oltava selkeä kutsuissaan, jotta jokainen ymmärtää, ketkä henkilöt perheestä on kutsuttu. Samoin hääparin on osattava pitää omat rajansa, kun muut ehdottelevat lisää vieraita häihin. Mikäli kaikkiin pyyntöihin suostutaan, häät eivät ole enää hääparin näköiset. 

4. Kahden eri listan vieraat

Vieraita voi jakaa kahdelle eri listalle. Ensimmäisellä listalla ovat sukulaiset ja muutama tärkein ystävä, jotka haluaa ehdottomasti häihin. Toisella listalla on lisää ystäviä, jotka olisi kiva kutsua, jos tilaa riittää. 

Ensimmäisen listan jäsenille lähetetään hääkutsut heti. Toisen listan jäsenet saavat kutsunsa, mikäli paikassa on tilaa, tai mikäli joku ensimmäiseltä listalta peruuttaa tulonsa. Vieraille ei tarvitse kertoa, että he ovat ”varavieraita”, ja itse ainakin olen ilahtunut hääkutsusta todella paljon joka kerta, vaikka joskus olenkin saanut kutsuja tällä tavalla myöhemmin. 

Yksi vastaus artikkeliiin “Neljä vinkkiä häiden vieraslistan tekoon

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s