Mitä avioliitto merkitsee minulle?

Joulun aikaan keskitymme usein lahjoihin, herkkuihin ja koristeisiin ja unohdamme joulun todellisen merkityksen, Kristuksen syntymäjuhlan.

Samoin voi käydä joskus häiden kanssa. On ihanaa valmistella juhlia ja ostaa häämekko, mutta joskus se kaikista tärkein, avioliittoon valmistautuminen unohtuu.

Tähän mennessä olen keskittynyt blogissani nimenomaan häihin, mutta tämän postauksen haluan omistaa omille ajatuksilleni avioliitosta ja sen merkityksestä minulle.

Avioliitto on talo, joka rakennetaan kestämään koko loppuelämän

Aloitan itse keksimälläni vertauskuvalla. Kuvittele, että olet rakentamassa taloa. Millaisen talon rakentaisit, jos sinun olisi tarkoitus asua siinä vain muutama yö tai viikko? Todennäköisesti jonkinlaisen majan, sillä ei olisi järkeä nähdä valtavaa työtä vain muutaman yön takia. Majassa olisi hauska asua muutama yö, eikä sen eteen tarvitsisi nähdä isoa vaivaa tai sijoittaa omaisuutta.

Jos on tarkoitus rakentaa talo koko loppuelämäksi, suhtaudut sen rakentamiseen eri tavalla. Panostat hyviin materiaaleihin, rakennat perustuksen huolellisesti ja teet paljon työtä talon eteen, joka kestää koko loppuelämän. Talon valmistuttuakaan et vain luota, että se on hyvä asuinsija elämäsi loppuun asti, vaan pidät siitä mahdollisimman hyvää huolta ja remontoit sitä aina säännöllisesti.

Avioliitto on kuin talo, jonka on tarkoitus kestää koko loppuelämän. Siksi se on erilainen kuin mikään muu ihmissuhde. Se on erilainen kuin muut ystävyys- tai seurustelusuhteet. Se on tärkeämpi jopa kuin suhde omiin lapsiin. Se on elämän tärkein ihmissuhde, johon molemmat sitoutuvat sataprosenttisesti.

Minulle ja Jannelle parisuhde on ollut henkinen kotimme jo pitkään. Vaikka fyysiset kotimme ovat sijainneet eri osoitteissa, olemme tunteneet olevamme todella kotona silloin, kun olemme yhdessä. Tuo henkinen koti on meille niin tärkeä, että haluamme sen kestävän koko loppuelämämme.

Tiedämme, että tavoitteemme vaatii työtä ja kompromisseja. Se vaatii välillä omista vapauksista luopumista: minä olen esimerkiksi opiskeluaikana muuttanut herkästi työpaikkojen perässä eri kaupunkeihin, mutta avioliiton solmittuani en enää voi tehdä näin. Jokaisessa päätöksessä on otettava huomioon toinen ihminen ja hänen tarpeensa.

Rakkaus on valinta

Rakastuminen ei kestä ikuisesti. Tämä on syy, miksi jotkut eivät halua solmia avioliittoa: miksi sitoutua ihmiseen, kun rakkaus kuitenkin jossain vaiheessa loppuu? Minulle se on syy nimenomaan solmia avioliitto: haluan rakastaa puolisoani jopa silloin, kun emme ole enää rakastuneita. Haluan ylläpitää rakkautta ja syventää sitä.

Rumin kuulemani vertauskuva avioliitosta on, että avioliitto on kuin roskapussi, jonka sisällöstä ei ole tietoa. Tämä ei ole imarteleva kuva, mutta toisaalta osuva: emme tiedä etukäteen, osuuko omalle kohdalle fyysisiä tai henkisiä sairauksia, lapsettomuutta, vammoja tai jopa kuolema. Emme voi tuntea itseämme tai toista ihmistä etukäteen niin hyvin, ettei yllätyksiä luonteesta paljastuisi.

Tuohon roskapussiin tarttuminen rohkeasti voi olla vaikeinta, mitä olemme koskaan tehneet, mutta toisaalta palkitsevinta. Elämässä yleisesti hienoimmat asiat ovat niitä, joiden eteen olemme työskennelleet kovasti, eivätkä niitä, jotka olemme saaneet helposti ja ilmaiseksi.

Avioliitto vastaa meidän syvimpiin tarpeisiimme: saamme olla lähellä toista ihmistä niin henkisesti, hengellisesti kuin fyysisestikin. Toisaalta avioliiton vaikeudet hiovat meitä kohti tämän elämän suurinta päämäärää, joka on oppia, kehittyä ja tulla paremmiksi ihmisiksi.

On helppoa nauttia parisuhteesta, kun kaikki on hyvin ja on rakastunut. Minä ja Janne haluamme kuitenkin olla suhteessa myös silloin, asiat ovat huonosti, eikä toista katso vaaleanpunaisten lasien läpi. Siksi me menemme naimisiin ja lupaamme rakastaa toisiamme myös vaikeina aikoina ja vastoinkäymisissä.

Rakkaus on valinta. Me olemme valinneet toisemme, kun aloimme seurustella. Olemme valinneet rakastaa toisiamme joka ikinen päivä parisuhteemme aikana. Olemme valinneet, että rakastamme toisiamme myös koko loppuelämän ja haluamme perustaa oman, kestävän perheen.

Advertisement

Yksi vastaus artikkeliiin “Mitä avioliitto merkitsee minulle?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s