Hääjoulukalenteri: 24 vinkkiä häiden suunnitteluun!

Joulukuun kunniaksi halusin julkaista oman hääjoulukalenterin, jossa on jokaiselle päivälle hääsuunnitteluvinkki!

 1. Pyydä apua häävalmisteluihin. Perheenjäsenet ja ystävät auttavat mielellään ja ovat otettuja siitä, kun saavat olla osana tärkeätä päivääsi.
 2. Häämekon saamisessa voi kestää jopa 6–8 kuukautta. Kun ostat hääpuvun liikkeestä, myyjä laittaa pukusi tilaukseen ja sen saapumisessa voi kestää useita kuukausia. Tämän takia kannattaa mennä hääpukuostoksille mahdollisimman nopeasti kihlautumisen jälkeen, varsinkin jos häitä meinataan juhlia pian.
 3. Pitäkää kirjaa kaikista hääsuunnitelmista ja niiden etenemisestä. Meillä on Google Drive -kansio, josta löytyy to do -lista, budjetti ja kaikki mahdolliset suunnitelmat ja materiaalit. Häät ovat iso projekti, jota kannattaa hallita hyvin.
 4. Ilmoita kutsussa selkeästi, milloin vieraiden tulee ilmoittautua juhlaan. Kannattaa laittaa tarpeeksi aikainen deadline, jotta ehdit vielä kysellä mattimyöhäisiltä ilmoittautumisia. Vasta, kun tiedät tarkan vierasmäärän, voit viimeistellä istumajärjestyksen ja tehdä viimeiset hankinnat.
 5. Muista varata kahdenkeskeistä aikaa puolisosi kanssa hääpäivänä. Teidän välinen rakkaus on syy, miksi häät ylipäätään järjestetään! Muistakaa juhlistaa sitä ja viettää aikaa myös kahdestaan. Vaikka itse odotankin jokaisen häävieraan näkemistä, olen myös innoissani niistä pienistä hetkistä, joita saan viettää Jannen kanssa päivän mittaan. Panostamme hääyöhön ja häämatkaan, jotta saamme aidosti laatuaikaa kahdestaan hääpäivän päätteeksi sekä häiden jälkeen.
 6. Kirjoita hääkutsuihin henkilökohtainen viesti saajalle käsin. Hääkutsut ovat tapa muistaa häävieraitasi henkilökohtaisesti! Itse olen kirjoittanut jokaisen lähettämäni hääkutsun taakse käsin jotain pientä, kuten ”Kiitos, kun autat minua hääkoristeluissa” tai ”Helmikuussa juhlitaan!”. Käsinkirjoitetusta viestistä tulee hyvä mieli, sillä se on juuri sinulle tarkoitettu.
 7. Häissä tarvittavia asusteita ja muita tavaroita kannattaa pyytää lainaksi ystäviltä, jotka ovat jo menneet naimisiin. Ystävät auttavat yleensä mielellään häiden valmisteluissa, ja lainaaminen on helppo tapa kantaa oma kortensa kekoon. Lainaaminen säästää myös lompakkoa ja ympäristöä.
 8. Sinun ei ole pakko toteuttaa hääperinteitä, jotka eivät tunnu omilta. Jos et pidä kakusta tai sukkanauhan noukkiminen hameen alta tuntuu liian kiusalliselta, voit hyvin ohittaa nämä perinteet.
 9. Aina, kun sinulle tulee mieleen uusi asia, joka pitäisi hoitaa ennen häitä, kirjoita se ylös. Näin asiat pysyvät järjestyksessä, eikä sinun tarvitse pyöritellä niitä omassa päässäsi.
 10. Pyri vähentämään turhaa matkustamista hääpäivänä. Suunnittele päivä niin, että yöpaikka, vihkikirkko, juhlatila sekä valmistautumistila ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Suunnittele, kuinka pääset paikasta toiseen ja kuinka kauan siirtymissä kestää. Hääpäivä on kiireinen päivä, etkä halua lisätä turhia matkustustunteja aikatauluun.
 11. Kun olet tehnyt päätöksen jonkin asian suhteen, lakkaa pohtimasta sitä. On turha miettiä loputtomiin, oliko tuo juhlapaikka tai kampaaja sittenkään hyvä valinta. Luota itseesi ja kykyysi tehdä päätöksiä.
 12. Vierailta voi vaatia pientä oma-aloitteisuutta. Sinun ei tarvitse järjestää vieraillesi kyytejä, yöpaikkoja ja kaikkea mahdollista hääviikonloppunasi. Voit toki antaa heille suosituksia, jos he kysyvät apua tiettyihin asioihin, mutta älä stressaa liikaa aikuisten ihmisten matkoista ja yöpaikoista.
 13. Valitse kaasoksi/bestmaniksi sellainen ystävä, johon luotat ja jonka kanssa sinulla on hyvä olla. Kaasoja ja bestmaneja voi olla myös enemmän kuin yksi. Minulla on kaksi kaasoa.
 14. Voit valita morsiusneitoja ja sulhaspoikia, jos haluat kaason ja bestmanin lisäksi nostaa vielä muutaman ystävän tärkeisiin tehtäviin. Minulla on kaasojen lisäksi kolme morsiusneitoa.
 15. Älä stressaa polttareista. Niiden järjestäminen ei ole sinun tehtäväsi. Mikäli sinulla on hyvä kaaso/bestman, hän osaa kyllä järjestää sinulle ansaitsemasi polttarit.
 16. Kannattaa kuitenkin kertoa kaasolle/bestmanille selkeästi (tai jollekin muulle ystävälle), että hänen tehtäviinsä kuuluu polttareiden järjestäminen.
 17. Sinun ei tarvitse kutsua häihin ketään sellaista, jota et halua. Voit vastata kyselyihin positiivisen kautta sanomalla esimerkiksi: ”Olet tärkeä ystävä ja odotan, että saan näyttää sinulle kuvia jälkikäteen!”
 18. Ota selvää vihkikirkkosi säännöistä ja tavoista. Kirkoissa saattaa olla sääntöjä sen suhteen, mitä siellä saa tai ei saa tehdä. Näitä on syytä kunnioittaa.
 19. Tuokaa omat persoonanne, kiinnostuksen kohteenne ja harrastuksenne esille häissä luovilla tavoilla. Itse olen ammatiltani toimittaja, joten häissämme päästään nauttimaan hääsanomalehdestä.
 20. Etsystä löytyy käsintehtyjä, persoonallisia hääkoristeita sekä pohjia erilaisiin tulostettaviin häätuotteisiin. Esimerkiksi edellisessä vinkissä mainitsemani hääsanomalehden pohjan ostin Etsystä.
 21. Laittautumisesta hääaamuna kannattaa tehdä rentouttava kokemus. Varaa tarpeeksi aikaa, rauhallinen tila sekä hyviä ystäviä seuraksi.
 22. Muista suunnitella, mitä syöt lounaaksi hääpäivänä! Illallisen syöt vieraidesi kanssa juhlavasti, mutta sinulle tulee nälkä, mikäli se on päivän ainut kunnon ateria. Itse aion tilata sushia hääpäivän lounaaksi.
 23. Osa vieraista haluaa antaa häälahjaksi rahaa, joten kannattaa asioiden sujuvoittamiseksi ilmoittaa tilinumero etukäteen esimerkiksi hääkutsussa tai hääsivuilla. Lisäksi me olemme päättäneet, että käytämme häälahjaksi saadut rahat parisängyn ostamiseen. Näin lahjarahoille on konkreettinen, hyödyllinen käyttötarkoitus.
 24. Muista valmistautua myös avioliittoa varten! Syy mennä naimisiin on avioliiton solmiminen. Se voi pariskunnasta riippuen tarkoittaa isompia tai pienempiä muutoksia parisuhteessa ja yhteisessä elämässä. Muista välillä pohtia, miksi menet naimisiin ja mitä avioliitto sinulle merkitsee. Häät ovat vain yksi päivä elämässäsi. Avioliitossa olet koko loppuelämän, joten myös sitä varten kannattaa valmistautua huolella.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s